Om brandskydd

Det bästa man kan göra är att förebygga bränder med några enkla åtgärder som du kan läsa om här. Om brand ändå skulle bryta ut, är det viktigt att du vet vad man ska göra.

Du kan läsa mer om brandskyddsutbildning längst ner på denna sida.

Har du släckningsutrustning till hands försök att släcka elden, om det inte går - larma 112 och ta dig ut ur lägenheten, stäng dörrarna efter dig!

Rädda! Larma! Släck!

Är trapphuset rökfyllt, stanna i lägenheten och invänta brandkåren.
 

Brandfilt till alla hushåll

Föreningen har köpt in och delat ut en brandfilt till alla hushåll. En brandfilt är ett enkelt och effektivt verktyg att släcka små bränder, och är lätt att använda.

Filten ska finnas lättillgänglig och inte ligga i ett skåp eller i en låda. Häng den på en krok i hallen eller köket. Läs instruktionen som finns på påsen som filten ligger i.
OBS! Brandfilten hör till lägenheten och ska lämnas kvar om man flyttar.
 

Förebygg brand

Det bästa sättet att förebygga bränder är genom att göra några enkla åtgärder och använda sunt förnuft.

Ha koll på levande ljus!

Advent och julhelgen är den tid på året på många bränder uppstår i hemmen. Det vanligaste är man lämnar levande ljus utan tillsyn och så börjar det brinna i en gardin eller en bordduk eller i någon juldekoration. Speciellt värmeljus av paraffin kan bli överhettade och explodera. Flytande paraffin sprids då i rummet och orsakar snabbt en brand. Ljusstakar av trä ska inte användas alls!
 

Köket

Köket är också ett ställe där brand kan uppkomma. Torrkokning kan inträffa om en spisplatta slås på av misstag eller genom att en påslagen platta glöms bort. Torrkokningen kan orsaka brand genom antändning av exempelvis matrester varefter lågorna sprider sig till köksinredningen.

Fett samlas i köksfläkten och blir den riktigt grisig kan fett droppa ner på varma plattor och ta eld. Se till att rengöra filtret regelbundet - byt eller tvätta filtret (diskmaskinen är bästa sättet).
 

Brandvarnaren

Kolla att den fungerar regelbundet. Finns en provknapp att trycka på. Byt batterier om det behövs. Har du en brandvarnare med fast batteri som inte går att byta så måste hela brandvarnaren bytas. Driftia byter brandvarnare för hyresgäster, bostadsrättshavare ordnar det själva.
 

Trapphus och barnvagnar

Det är viktigt att trapphusen är fria och inte belamrade med hindrande föremål. Vid en lägenhetsbrand är trapphuset en utrymningsväg och brandkårens insatsväg. Barnvagnar är också brandfarliga och med dagens material utvecklar de snabbt farlig rök och gas. Det är därför förbjudet att parkera barnvagnar i trapphusen.
 

Brandskyddsutbildning - du kan göra det nu!

Brandskyddsföreningen har bra interaktiv utbildning på webben.

Brandskyddsutbildning

Brandskyddsbanken