Om Brf Staertesjoen

Bostadsrättsföreningen Staertesjoen bildades år 2000. Året därpå köpte föreningen sin fastighet kv Immeln1 i västra Årsta. Idag är 82 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 8 st är hyresrätter. Därutöver hyr föreningen ut 3 st kommersiella lokaler och ett antal mindre förrådslokaler, samt 10 st garage. Det finns dessutom 40 st P-platser.

Fastigheten byggdes 1952 och består av två huskroppar (G-huset och L-huset) med sammanlagt 90 st lägenheter. 36 st 2rok, 45 st 3rok och 9 st 4rok. Storleken varierar mellan ca 57 m2 för tvåorna, ca 70 m2 för treorna och fyrorna är på 88 m2. Lägenheterna är ljusa och anses välplanerade.

Hela fastigheten totalrenoverades och stambyttes 1995. Alla lägenheter fick nytt kök och helkaklat badrum.
 

Varför heter vi Staertesjoen?

När föreningen skulle bildas år 2000 var alla "bra" namn med anknytning till Årsta upptagna. Det var bråttom att hitta ett unikt namn, så att vi kunde registrera föreningen och göra en intresseanmälan att köpa fastigheten. Då tog vi namnet Staertesjoen, som hämtades från dåvarande ordförandens sommarställe i Stärte i Hälsingland, där det ligger en sjö. För att undvika all förväxling stavade vi ä som ae och ö som oe. Som du förstår nu ska namnet uttalas "Stärtesjön".

Flygbild av kv Immeln 1. "G-huset" med 60 st lägenheter till vänster och "L-huset" med 30 st lägenheter till höger.