Info om bredband

Bredband 1000 Mbit/s ingår i månadsavgiften

Ett förmånligt avtal med Ownit har gjort detta möjligt.

Föreningen erbjuder alla hushåll bredband genom att upphandla prisvärda tjänster på marknaden. Du får äkta bredband 1000 Mbit/s och en fast IP-adress, ja tom fler IP-adresser om du behöver. Även IPv6 ingår.

Varje lägenhet har en fast IP-adress som du skriver in i din router. OBS du ska välja manuell konfigurering, inte automatisk. IP-adressen och andra uppgifter du behöver för att konfigurera bredbandet kan du få genom att kontakta IT-gruppen.

Bredband ingår i månadsavgiften för bostadsrätter.

För bostadshyresgäster är avgiften 160 kr/månad

Lokalhyresgäster (företag) har andra priser och villkor.

 


Föreningen tillhandahåller Gigabit bredband genom Ownit Broadband AB. För att komma upp i dessa hastigheter måste din egen utrustning (router, PC mm) klara gigabit, och den hemsida du surfar till ska också sända med samma fart. Kör du trådlöst (WiFi) kan du inte räkna med att få ut 1000 Mbit/s.

Kontakta IT-gruppen om du vill veta mer.

Information om abonnemang, regler mm

Se info längst ner på sidan. Genom att använda bredbandet förbinder du dig att följa föreningens bredbandsregler.
 

SUPPORT & FELANMÄLAN

För support och felanmälan vänd dig till IT-Gruppen Staertesjoen
e-post: it-gruppen(a)staertesjoen.se

Innan du hör av dig, kolla att du har alla inställningar korrekta.
Att inga sladdar sitter löst. Att du startat om din utrustning.

Som du förstår så arbetar IT-gruppen på ideell basis, och har som främsta ansvar att föreningens fastighetsnät fungerar. Behöver du hjälp med inställningar mm kan du också vända dig till IT-gruppen som hjälper till i mån av tid och möjlighet, men inte kan lova att ställa upp inom viss tid etc.
 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER BREDBAND

Med bredband så är din dator inkopplad på ett lokalt nätverk i vår fastighet. Andra användare (dina grannar) på nätet - för att inte tala om vad som rör sig ute på Internet - kan av oaktsamhet eller oförstånd sprida virus eller annat otyg, som i värsta fall kan göra att din dator och allt som finns på den blir åtkomligt för utomstående eller t.o.m. förstörs. Därför ska du absolut skaffa en s.k. brandvägg och ett anti-virusprogram och installera detta på din dator.

Klicka här för Tips om brandväggar och annat (40 kB pdf).
 

TRÅDLÖST NÄTVERK - VIKTIGT!

Trådlöst nätverk är något flera av oss numera använder. Normalt fungerar det väldigt bra och är enkelt att installera. Men tänk på att låsa det trådlösa nätet på något sätt. Annars kan vem som helst med en dator som klarar trådlöst nätverk ansluta till din uppkoppling. Eftersom du som abonnent är ansvarig för ditt abonnemang så är det i ditt intresse att ingen utomstående använder det till något olagligt eller olämpligt.

Man kan skydda det trådlösa nätverket genom olika metoder. Främst genom att lösenordsskydda det och kryptera överföringen dels genom att låsa det så att endast vissa fysiska datorer som får ansluta. Se manualen som följde med basstationen/routern (accesspunkten).

Det du bör göra är att:

  1. Döpa om SSID till nåt unikt namn, annat än "NETGEAR", "DEFAULT" eller liknande namn som är standard vid installationen.
  2. Om möjligt stänga av broadcast av SSID.
  3. Absolut slå på kryptering, minst WPA eller ännu hellre WPA2 om det finns.
  4. Om möjligt låsa nätverket till egna nätverkskort (MAC-adresser).
  5. Välja en annan kanal än kanal 6 (som ofta är standard).


Det har också förekommit att olika trådlösa nätverk i närheten stör varann. Problem att koppla upp blir följden. Om du har rätt inställningar bör detta problem inte uppstå.
 

Anmälningsblanktter och annan info

Regler för bredband from 2009-04-01

Tips om brandväggar mm (pdf 50 Kb)
Byte av bredbandsleverantör 2009